Telefon: 063 / 699 265 pet&co facebook pet&co instagram

 x 

0
Vaša korpa je prazna
Prijava Registracija

Prijavi se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Registruj se

Polja obeležena (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
E-mail *
Potvrdi e-mail *
Captcha *
Depresija Full

Ukoliko je vaš ljubimac tužan, skriva se, verovatno je da ga nešto muči i da pati - fizički(povreda) ili psihički(oboljenje).

Fizičke povrede su vidljivije i mogu se lako uočiti, samim tim i sanirati. Neprijatnost može nastati kada je problem manje opipljiv. Kao i čovek, i životinje mogu biti u depresiji – jedina razlika je u tome što vaš ljubimac to ne može da kaže.

Znamo da psi mnogo spavaju, ali to je uglavnom kada niste tu ili kada i sami spavate. Međutim, ukoliko ljubimac ne reaguje na vas kada dođete kući, ovakvo ponašanje traje, a nema nikakvih simptoma povrede fizičke prirode – vrlo je verovatno da vaš ljubimac pati od depresije.

Isto tako, depresija može prouzrokovati insomniju, hiperaktivnost i hipersenzitivnost.

Depresija se može ispoljiti i nekim vidom poremećaja u ishrani : ili izbegavanju hrane i manjku apetita koji dovodi do smanjenja težine ili postoji mogućnost druge krajnosti – prejedanja.

Ukoliko vašeg ljubimca ne raduju stvari koje ga inače raduju poput šetnje, igranja i hrane – to takođe može predstavljati naznaku depresije. Depresija se reflektuje nezainteresovanošću, usporenošću i smanjenom aktivnošću. Kada je Vaš pas bezvoljan neko vreme – neka Vam to bude signal da nešto nije u redu.

Momenat koji ukazuje na psihički problem jeste i prekomerno lizanje ili grickanje šape, a pas radi ovo kako bi se umirio i utešio.

Neki od uzroka anksioznosti ili depresije mogu biti : zdravstveni problemi, patnja za nekim(čovekom ili drugom životinjom), strah, promena životne sredine ,ali i ukoliko ste vi nesrećni, budite sigurni da će se to takođe odraziti na vašeg ljubimca, itd.

Zaključimo da je promena ponašanja, odnosno nesvakidašnje ponašanje nešto na šta valja obratiti pažnju. Ali ukoliko je vaš ljubimac tužan i povučen, nije definitivno da pati od depresije. S obzirom da simptomi stanja bolesti ili povrede jako asociraju na simptome depresije, neophodno je odvesti ljubimca kod veterinara, kako bi on utvrdio da li je sve u redu sa njegovim fizičkim zdravljem.

Ukoliko se utvrdi da problem nije fizičke prirode, šta je to što možete učiniti za svog ljubimca ?

Za početak dobro je znati da depresija kod pasa može proći sama od sebe, u relativno kratkom vremenskom periodu. Ali, ukoliko se to ne desi, treba obratiti pažnju i reagovati blagovremeno. Prvo i osnovno što ćete osetiti je da treba da mu posvetite mnogo više pažnje, ali obazrivo ! Prekomerna pažnja u takvom rastrojstvu može samo produbiti depresiju i prouzrokovati kontraefekat ! Ono što treba uraditi je držati se donekle svakodnevnog režima uz neke smernice : igra sa svojim ljubimcem, maženje, socijalizacija u parku za pse ukoliko je društven, ali pratite njegovu reakciju. Ponekad i prisustvo druge životinje može doprineti oporavku, ako ste spremni i imate uslova za to, možda je to idealno vreme da mu nađete društvo i uzmete još jednog ljubimca ! Uglavnom, vi ste ti koji ih najbolje poznaju, znate šta im prija – šta ne, vodite se time i vaš najbolji prijatelj će ubrzo opet biti vedar i pun energije!