Telefon: 011/245-2472 | 063/699-265

 x 

0
Prijava Registracija

Prijavi se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Registruj se

Polja obeležena (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
E-mail *
Potvrdi e-mail *
Kako Izabrati Pravu Hranu Za Vašu Mačku

Saznajte kako da odaberete najbolju mogucu hranu za macke.

Pre nego što krenemo sa pravim odabirom hrane za vase macke moramo da se upoznamo sa nasim ljubimcima. Da li znate koliko su vase macke stare i kada su nastale? Ovaj deo je izuzetno bitan jer poznajuci istoriju macaka moci cete bolje da ih upoznate, kao i njihove navike i sta one vole.

Macke zive u bliskoj komunikaciji sa ljudima zadnjih 9.500 godina. Kao i kod pasa, postoji mnogo vrsta razlicitih macaka. Postoje bezrepe i bezdlake macke. Ono sto je poznato za macke jeste da one love preko hiljadu razlicitih vrsta zivotinja koje  koriste u svojoj ishrani. Pojedine vrste macaka se isto tako mogu istrenirati kao i psi da obavljaju neke prostije zadatke.

Macke su po prirodi druzeljubive, nemojte misliti da vas ne vole ili da vas ignoristu, one su jednostavno samostalne. Kroz njihovu istoriju i evoluciju do danasnjeg dana uspele su zato sto su se oslanjale iskljucivo na sebe. Medjutim u danasnje vreme kao nase ljubimce mi smo tu da im pomognemo jos vise odabirom prave hrane za macke.

Postoje razliciti tipovi hrane za macke kao sto su vlazna hrana za macke, suva hrana za macke, dodaci u ishrani poput vitamina kao i poslastice. Svi oni su neophodni kako bi vase macke bile sto zdravije i aktivnije. Pravilna upotreba ovih dodataka ce u velikoj meri produziti zivot vasih ljubimaca.

Suva hrana za macke

Samo na nasem sajtu mozete pronaci ogroman izbor najkvalitetnije hrane za macke po izuzetno povoljnim cenama. Suva hrana za mačke prilagođena je uzrastu ili pojedinačnoj rasi koju imate.  Sve sto je potrebno jeste da unesete vas zeljeni proizvod u pretragu i odaberete odgovarajuci, a nase je da vam sada pokazemo kako da odaberete najbolje moguce za vase macke. Suva hrana je isto tako nezaobilazno resenje u ishrani i zdravlju vaseg ljubimca, jednostavno je morate koristiti u ishrani.

Nasu veliku ponudu dopunjuju i mnogobrojne poslastice za macke od poznatih brendova.

Samo na petco.rs mozete pronaci veliki izbor ishrane za macke koje su sterilisane, kao i  ishranu koja izuzetno onemogucava sakupljanje dlake u stomaku macke, kao i hranu za izbirljive macke, i posebnu hranu specijalno namenjenu vasim gojaznim mackama.

Karakteristike hrane za macke

Ono sto hrana treba da sadrzi jesu:

 • Sirovi protein
 • Sirova vlanka
 • Sirova mast
 • Kalcijum
 • Fosfor
 • Natrijum
 • Magnezijum
 • Omega masne kiseline

Upotreba ovih sastojaka na dnevnom nivou pruzice vasim mackama dovoljnu dozu energije za njihove raznolike aktivnosti.

Ostali bitni sastojci hrane za macke jesu

 • Gvozdje
 • Bakar
 • Aminokislenie
 • Mangan
 • Jod
 • Selen
 • Cink
 • Cinoksid

Kao i kod nase ishrane upotreba ovih komponenti u ishrani predstavlja bitan element koji cini nas zivot zdravijim i boljim. Isto je i kod nasih ljubimaca. Upotreba jedne iste hrane svakodnevno koju vecina vlasnika upotrebljava moze biti stetna za nase ljubimce. Veoma je vazno koristiti pravilan nacin ishrane koji je raznolik a opet sadrzi sve neopohodne navedene sastojke od ranije.

Vitamini i dodaci za macke

Jedan od takodje vaznih elemenata u ishrani vasih macaka i njihove hrane jesu vitamini i dodaci za macke. Veoma je bitno otkriti na vreme ukoliko vase macke cesto budu bolesne. Upotrebom odgovarajucih vitamina i proizvoda sa naseg sajta to mozete spreciti.

Takodje vitamini u najvecoj meri uticu na duzi zivot vasih ljubimaca. Isto tako macke obozavaju dodatke u njihovoj ishrani.  Macke treba hraniti 2 puta dnevno dok su male, kasnije kada porastu jedan obrok dnevno je sasvim dovoljan. Obrok ne sme biti ni premali kao ni previse obiman.

U skladu sa starosti vase macke, njenom tezinom i trenutnim stanjem procenite koliko je dovoljno. Obavezno pratite aktivnosti vase macke kao i njeno ponasanje nakon obroka. Da li im je tesko pao obrok da li nemaju dovoljno energije svi ti simptomi mogu da ukazuju na to da hrana jednostavno nije odgovarajuca za vase macke.

Vlazna hrana za macke

Konzervirana hrana za macke ili vlazna hrana koja moze biti pakovana i u manjim ili u vecim kesicama, najbolja je dopuna i dodatak suvoj hrani vasim ljubimcima. Ali isto tako je i izuzetno dobar i ukusan osnovni obrok. Zbog svojih sastojaka i odličnog ukusa vase macke ce ga obozavati.

Vlaznu hranu za macke karakterise veliki izbor kao i  kombinacije mesa razlicitih zivotinja ili ribe kojij dopunjuje raznovrsno povrce i voce.

To cesto vlasnike macaka postavlja u nezgodnu situaciju kao i pred slatke muke prilikom odabira zeljene hrane.  U ponudi vlazne hrane za macke  se mogu pronaci isto tako i raznolike pastete za macke i macice ukljucujuci i brodete. Za kraj posebnu  i veoma zanimljivu poslasticu predstavljaju ukusni prelivi i razlicite vrste soseva za macke koji se koriste u kombinaciji sa osnovnom hranom koju smo naveli u ranijem delu clanka.

Poslastice za macke

Nagradite svoju macu sa nekom od poslastica koje imamo u nasoj ponudi.

Hrana koju vase macke treba svakodnevno da konuzimiraju jesu:

 • Lako svarljivi proteini koji ce osigurati pravilan razvoj misica.
 • Isto tako pravilan odnos vitamina C i probiotika koji osiguravaju prirodnu otpornost organizma.

Forumla koju vase macke trebaju koristiti jesu sa visokim udelom mesa u svojoj porciji. Meso predstavlja jedan od najvaznijih sastojaka u ishrani macaka, kao i coveka. Posto znamo da su macke mesojedi isto tako znamo da imaju skracen digestivni tratk. To znaci da macke bez problema mogu jesti mesne proizvode jer imaju sistem za varenje koji je prilagodjen upotrebi takve hrane. Isto tako meso za macke obezbedjuje neophodan sastojak u ishrani a to su esencijialne amino kiseline.

Uputstvo za ishranu macaka

Hranu treba da posluzite ili suvu ili ona moze biti malo omeksana iskljucivo sa upotrebom tople vode. Ne treba koristiti hladnu vodu kada im dajte obrok. Pored obroka vaseg ljubimca takodje treba i biti posuda sa svezom vodom. Vecina vlasnika macaka to ne praktikuje i koristi ustajalu vodu. Potrebno je redovno davati ljubimcima svezu vodu kako bi oni bolje funkcionisali.

Kolicina hrane koju dajete vasim mackama zavisi od njihove starosti i aktivnosti koje oni imaju. Sa obzirom da ste vi ti koji najbolje poznajete vase macke vi ste isto tako osoba koja odlucuje o tome.

Isto tako kada uvodite novu vrstu hrane vasim ljubimcima krenite prvo sa malim dozama. Nikako nemojte odmah pocinjati sa velikim dozama obroka hrane koju oni prethodno nisu koristili. Proverite prvo reakciju i da li im takva vrsta hrane odgovara, kasnije postepeno povecavajte u umerenim kolicinama.

Preporucene dnevne kolicine hrane su:
Levo su meseci – Desno kolicina hrane u dnevnim obrocima
1-4 meseci = 25-50 g
4-7 meseci = 50-65 g
7-12 meseci = 65-100 g