Telefon: 063 / 699 265 pet&co facebook pet&co instagram

 x 

0
Vaša korpa je prazna
Prijava Registracija

Prijavi se

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Registruj se

Polja obeležena (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
E-mail *
Potvrdi e-mail *
Captcha *
Novi Dom Full Min

Prilagođavanje na nove okolnosti je težak proces i za ljude, a kamoli za životinje. Oni su veoma osetljivi i mogu postati izuzetno anksiozni ukoliko ne budete obazrivi.

Postoje neke smernice koje Vam mogu olakšati tranziciju koja se dešava prilikom selidbe u novi stan ili ukoliko želite da naviknete svog ljubimca na život u Vašem domu.

Mačke u novom domu

Mačke će se mnogo jednostavnije prilagoditi novim uslovima – jednostavno su takve. Samo obratite pažnju da stan prilagodite i njihovim potrebama: napravite kutak za njih – gde se mogu igrati, ležati i sve ono što uobičajeno rade. Jako je važno da mogu da posmatraju šta se dešava napolju, kad im je već vreme koje napolju provode ograničeno.

Adaptacija psa na novi dom

Drugačija je priča što se pasa tiče – što veći pas, to će vam duže vremena i više strpljenja trebati da ga adaptirate na život u stanu. Primarna stvar je zaštititi ih koliko je moguće. Drugim rečima, ukoliko se pakujete, pod stresom ste, kutije su svuda – to će se projektovati na Vašeg psa. Najbolje bi bilo da ga ostavite kod porodice ili prijatelja dok se ne preselite, kako bi umanjili stres kod vašeg ljubimca. Ukoliko ne postoji mogućnost da neko pričuva Vašeg psa, uredite jedan deo samo za njega i neka mu to bude ‘sigurno mesto’, sve do trenutka selidbe.

Kada se budete uselili u novi stan, budite strpljivi - Vaš pas će verovatno u početku raditi nesvakidašnje stvari: lajati, skakati, čak i vršiti nuždu gde ne treba, ali bi to trebalo da bude privremeno. U svakom slučaju dobro je reagovati na vreme. Evo nekih saveta:

Kako bi se Vaš pas lakše prilagodio uslovima u života u stanu, nesumnjivo je da će mu dosta stvari smetati na početku: nepoznate zvukove možete ‘zamaskirati’ puštanjem muzike, kako bi umanjili anksioznost, staviti biljke pored prozora i samim tim sprečiti bilo koji vid iritacije ili provokacije drugih pasa sa ulice na primer. Šetnja u okolini će i te kako pomoći u opuštanju. Ponesite omiljene igračke Vašeg ljubimca u novi stan – ovim putem ćete mu uliti dozu sigurnosti.

Što se tiče sprečavanja lajanja i raznoraznih ‘nezgoda’ - ne očajavajte: kada Vaš pas čuje nepoznate zvukove, logično je da će zalajati. Ono što Vi treba da radite jeste da pratite ponašanje psa i pre nego krene da laje, ohrabrite njegovo dobro ponašanje sa puno entuzijazma i nagradite ga poslasticama za pse. Ponovite ovaj proces dokle god se ne navikne na nove uslove. Dobar trik za problem lajanja jeste i navići psa da ima igračku (lopticu ili plišanu životinju) u ustima – ovo ćete postići tako što ćete neposredno pred lajanje početi da se igrate sa psom, koji će uglavnom zadržati igračku u ustima nakon što Vam je uzme iz ruku.

Ako budete imali manjak vremena, prilagođavanje prilikom obavljanja nužde možete olakšati tako što ćete kupiti veštaču travu i prilagoditi je nekom kutku vašeg stana (najpogodnije terasi ukoliko je bezbedna za ljubimca ili je postaviti u tuš kabini dok niste tu) – tako se Vaš miljenik neće uzdržavati, trava mu je zeleni signal za vršenje nužde, a Vi ćete lakše očistiti za njim.

Vaš pet&co